keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Erään päivän eväät.

Toissapäivänä keittiössäni valmistui taas  jäätelöä, mutta kun en minäkään pelkästään jädellä elä, niin kokkailin myös marinoituja herkkusieniä+paprikaa salaatin kaveriksi.

Aikaisemmassa salaattihehkutuksessani mainitsinkin, että marinoidut kasvikset ovat mainio lisä salaatille ja täytyy myöntää, että ehkä nuo herkkusienet ovat sittenkin lemppareitani! Tulee vain jotenkin hirmu harvoin tehtyä, vaikka valmistus on sinänsä aivan helppoa. Muutamaa tuntia ennen syömistä kun laittaa sienet marinoitumaan ja touhuaa välillä muuta, niin nehän valmistuvat ihan itsestään. No ok, täytyy ne sienet itse pilkkoa ja marinoida, eli vähän joutuu hommiin.
Ellet sitten saa jotain muuta tekemään asiaa puolestasi :)

Jäätelö on taas mallia helppo, jotta mahdollisimman moni voisi sen ongelmitta toteuttaa. Ja pääsipähän itse kokkikin hieman helpomalla, heh!
Jäätelössä on nyt käytetty hasselpähkinätahnaa, joka on valmistettu paahdetuista pähkinöistä, joten ihan raaka-kategoriaan tämä ei nyt mene. Pähkinätahnoja( tai oikeastaan voita) voi valmistaa helposti myös itse, jolloin saat niistä halutessasi raakoja. Mielestäni esimerkiksi tämä on kyllä vaan jotain niin herkullista, että mielelläni käytän sitä silloin tällöin paahteluista huolimatta! Omani ostan yleensä Ekolosta tai Ruohonjuuresta (en kylläkään nettikaupoista).

Salaatissa käyttämäni aurinkokuivatut tomaatit on myöskin edellä mainituista kaupoista hankittuja ja niitäkin suosittelen lämpimästi. Kyseessä eivät siis ole öljyyn säilötyt tomaatit, vaan kuivatut, jotka on liotettava ennen käyttöä. Paljon parempia mielestäni, eivätkä ainakaan lillu missään epämääräisissä öljyissä ;) Suosittelen!

 

 Herkkusieniä ja paprikaa marinoituna

-1 pkt herkkusieniä(en löytänyt luomuna, buu)
-1( punainen)paprika
-oliiviöljyä ja sesamöljyä
-tamari soijakastiketta
-savupaprikaa
-mustapippuria
(hunajaa)

Pilko sienet ja paprikat sopiviksi palasiksi. Sekoita keskemään öljyt, soijakastike ja mausteet ja lisää sienten+paprikoiden joukkoon. Anna marinoitua ja pehmentyä muutama tunti uunin alatasolla max.50asteessa tai kuivurissa(alemmassa lämpötilassa).

Sieni-paprikasekoitus päätyi tosiaan salaatin
joukkoon, mutta se olisi oiva lisuke myös kesäkurpitsapastalle, tai ihan vaan muiden kasvisten kera tarjoiltuna.
Salaattini oli tällä kertaa seuraavanlainen:

-lehtisalaattia
-avocado
-keltaista paprikaa
-tomaattia
-aurinkokuivattuja tomaatteja muutama
-kurkkua

...eli aikas simppeli! Päälle vielä loraus hamppuöljyä ja voilá!



 
  
Sitten jälkkäriosastolle!

Banaani-hasselpähkinävoijäätelö

-2 banaania
-2rkl hasselpähkinävoita
-n.1dl mantelimaitoa(tai muuta pähkinämaitoa)
-1rkl hunajaa
-½tl aitoa vaniljaa
 
Blendaa kaikki ainekset sileäksi seokseksi. Nopeimmin saat jäätelöä, jos olet pakastanut banaaneita(viipaloituna)valmiiksi, jolloin jäätelöä ei välttämättä tarvitse pakastaa+sekoitella uudestaan.





 
Eikä siinä vielä kaikki!
Jäätelö on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat vielä pientä ekstraa, ja todellakin suosittelen että haluat, niin kaivahan kaapistasi kaakaovoi -ja jauhe, sekä se hasseltöhnä vielä esiin ;)
 
Sulata vesihauteessa:
-n. 2rkl kaakaovoita(rouhittuna)
-1rkl Puhdistamon suklaapakkausta(tai muuta raakakaakaota)
-1-2rkl hasselpähkinävoita
-pieni tilkka hunajaa
 
Sekoita sulanut suklaamassa jäätelön sekaan(jäätelön tulee olla kylmää tässä vaiheessa!) ja pakasta vielä. Suklaa muodostuu ihaniksi palasiksi, jotka eivät ole liian kovia hasselpähkinävoin takia.
Överiherkkua kerrassaan ja mitä helpointa vielä!
Koristelu hoituu yllättäen kookoslastuilla :D



 
Sitten vaan jätskikauhat heilumaan!


sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Helppoa ja hyvää, toivotko jäätelöltäsi vielä jotain muuta?

Moni on lähiaikoina kysellyt minulta helpon jäätelön reseptiä. Helpolla on enimmäkseen siis tarkoitettu sitä, ettei jäätelöön tarvittaisi hirmuista määrää ei aineksia, varsinkaan niitä erikoisimpia superfoodeja. Eipä hätää, kyllä ne jätskipallot saa pyöräyteltyä lautaselleen ihan tutuistakin raaka-aineista! Miltäs kuulostaisi kermainen appelsiinijäätelö, joka on valmistettu yksinkertaisesti appelsiinista, banaanista ja manteleista? No, ei tarvitse jäädä miettimään miltä se maistuu, vaan voit valmistaa sitä tämän helpon reseptin avulla ja todeta herkullisuuden itse :)



 Appelsiinijäätelö

-1½dl manteleita
-1dl vettä
-appelsiini
-banaani
-1-2rkl hunajaa
-n.½tl aitoa vaniljaa
(muutama tippa appelsiiniöljyä)

Liota manteleita yön yli. Kuori mantelit. Blendaa kaikki ainekset sileäksi seokseksi ja laita pakastimeen tarpeeksi suuren astiaan, jotta voit helposti sekoittaa jäätelöä välillä. Sekoita muutamia kertoja, kunnes seos on jäätelömäistä. Tarjoile esimerkiksi mansikoiden ja kookoslastujen kera.


 

Manteleista tulee hieman marsipaanin tyylinen maku, joten jos et pidä siitä, voit käyttää manteleiden tilalla macadamioita tai casheweita. Omaan makuun sopii kyllä loistavasti manteleiden ja appelsiinin yhdistelmä, yumm! Appelsiiniöljy syventää makua, mutta se ei ole ollenkaan välttämätön.
Jos olet kuin minä, eli kaapeistasi löytyy kaikkea jännää, niin ihan vaan vinkki vinkkinen, että tätä jäätelöä olisi kiva ehostaa vielä lucumalla, tocolla, mesquitella ja chialla.. ;)



Kertokaahan mitä piditte, jos innostutte testailemaan!

torstai 23. toukokuuta 2013

Triokakku.

Toisiksi viimeisimmässä bloggauksessani kirjoitin suklaa-mansikkasmoothien reseptin, johon käytin ensimmäistä kertaa Puhdistamon Suklaapakkausta ja totesin sen toimivan erinomaisesti. Suklaan ja mansikan paiskatessa pehmeästi kättä vaniljan kanssa, sain idean triokakusta. Kaikkihan tietävät triojäätelön; mansikkaa, vaniljaa ja suklaata. Toimii, eikös? Toimii kyllä, eikä tuo lyömätön yhdistelmä pettänyt tässäkään kakussa ;)





Kakun suklaakerrokseen pääsi siis Suklaapakkausta yhdessä kaakaomassan kanssa. Suklaapakkaus on todellakin mainio kaakaopaketti, sillä siinä on todella pehmeä maku ja siihen on lisätty kaakaon parhaat kaverit eli toco, lesitiini, maca, merisuola ja vanilja sekä kaakaouute. Eipä tarvinnut itse lisäillä seokseen muuta :)
Tocoa käytän lähes aina, kun teen jäätelöitä, kermoja, suklaata tms, sillä se tuo juurikin sitä ihanaa kermaisuutta niihin. Iso suositus täältä! Toco on myös huikea ravinnepommi, kannattaa tutustua tarkemmin Puhdistamon sivujen kautta, joille pääset vaikkapa tästä.


  

Triokakku

Kakku tehty 17cm irtopohjavuokaan  
 
Irish Moss-geeli
 
-n. 1dl Irish Mossia
-n.2dl vettä
 
 
Liota mossia yön yli väljässä vedessä. Huuhtele huolellisesti ennen käyttöä, sillä mossissa on usein hieman hiekkaa tai muuta pikkuroskaa. Blendaa veden kanssa tiiviiksi geeliksi, voit aloittaa pienemmällä määrällä ja lisätä vettä tarpeen mukaan. Geelistä on tarkoitus tulla tiukkaa.
Irish Moss on hyvä hyytelöimisaine ja se tuo kakkuun lisää kuohkeutta. Myöskin pähkinöiden ja öljyjen määrää voi mielestäni vähentää sitä käytettäessä.
Valmista geeliä tulee reilu 2dl.
 

 
Pohja
 
-2,5dl pekaanipähkinöitä
-8 taatelia
-1rkl mantelijauhoa
-1tl hunajaa
-1rkl Puhdistamon Suklaapakkausta
-1rkl sesamöljyä
-ripaus aitoa vaniljaa
 
Liota pähkinät yön yli ja taateleita muutama tunti. Aja kaikki öljyä lukuunottamatta monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää öljy loppuvaiheessa ja pyöräytä vielä muutaman kerran. Laita pakastimeen jähmettymään täytteiden valmistuksen ajaksi.
 
Täyte
Vaniljatäyte, jota käytetään pohjana myös suklaa -ja mansikkatäytteessä.
 
-2dl macadamiapähkinöitä
-n.2dl irish mossia
-1dl kookosöljyä(sulatettuna)
-½dl kaakaovoita(sulatettuna)
-n.1dl vettä
-2rkl hunajaa
-2rkl lucumaa
-2rkl sitruunamehua
-1rkl tocoa
-½ (mini)avocado
-1tl vaniljaa
-pieni loraus vaniljauutetta
-½tl mesquitea
 
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Blendaa kaikki sileäksi massaksi.
Jaa massa kolmeen osaan, kuitenkin siten, että vaniljatäytteeseen tulevaan osaan jää hieman enemmän(suklaa -ja mansikkatäytteisiin tulee enemmän massaa kun loput ainekset lisätään niihin).
 
Mansikkatäyte
 
-n. 1/3 vaniljatäytettä
- reilu 1dl mansikoita
-sitruunamehua
-1rkl kookosjauhoa
 
Lisää seokseen mansikat, ripaus sitruunamehua ja kookosjauho ja blendaa sileäksi.
Kookosjauho imee hieman ylimääräistä nestettä, jota mansikoista tulee(käytin sulatettuja pakastemansikoita, kun vielä ei olut tuoreita).
 


Suklaatäyte

-n.1/3 osa vaniljatäytettä
-1½dl kaakaomassaa(rouhittuna)
-2rkl Puhdistamon Suklaapakkausta

Sulata kaakaomassa vesihauteessa. Lisää vaniljatäytteeseen sulanut kaakaomassa ja Suklaapakkausjauhe ja blendaa sileäksi.




 
Kakun kokoaminen
 
Kaada ensin jähmettyneen pohjan päälle suklaatäyte. Anna jähmettyä pakastimessa hetken ja lisää vaniljatäyte. Lopuksi lisää mansikkatäyte.
 
 Suklaarouhe
 
Voita halutessasi koristella kakun suklaarouheella. Myös esimerkiksi pelkkä kaakaomassa käy, mutta helppo suklaa(rouhe) valmistuu näin:
 
-2rkl kaakaovoita(rouhittuna)
-1rkl Puhdistamon Suklaapakkausta
-1tl hunajaa
 
Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja sekoita mukaan Suklaapakkausjauhe sekä hunaja.
Levitä suklaa leivinpaperille(kannattaa laittaa esim lautanen alle) ja vie pakastimeen jähmettymään.
Murenna palasiksi ja koristele kakku.





Maukkaita kakkuhetkiä kaikille! :)

maanantai 20. toukokuuta 2013

Puolukkakakkuset.

Eilen tuli yhtäkkiä hirmuinen hinku tehdä jotain helppoja leipomuksia. Ei ollut pähkinöitä valmiiksi likoamassa, mutta onneksi jääkaapistani löytyy aina mantelijauhoa ja taateleita! Kun sieltä löytyi vielä puolukoitakin, niin syntyi idea puolukkakakkusista. Ensin meinasin tehdä "perus" mausteista kuivakakkua, raakana toki, mutta ajatus kirpakoista puolukoista taikinan seassa kiinnosti sen verran, että kokeilla piti. Ja kun puolukan kanssa kinuskiset asiat sopii yhteen paremmin kuin hyvin, niin pakkohan niille oli myös sellainen kuorrute kehitellä :D



Nämä kakkuset sopivat syötäväksi pienen pakastimessa/jääkaapissa jähmettymisen jälkeen(n. ½-1h), jos haluat päästä nopeasti herkuttelemaan, mutta parasta mielestäni pienen kuivattelun jälkeen(uunissa tai kuivurissa). Tällöin pääset kakkuihin käsiksi n.8 tunnin kuluttua.

Kahta lukuunottamatta nämä kakkuset pääsivät vanhempieni maisteltavaksi ja olivat kuulemma erittäin hyviä. Olen kyllä samaa mieltä ;)

Tässä on myös kesän juhlia ajatellen kiva ohje, jos haluaa yllättää vieraansa raakaleivoksilla. Nämä tekee nopeasti ja helposti, ja kaikki raaka-aineet ovat helposti hankittavissa. Mesquiten, lucuman ja kaakaojauheen voi jättää pois, jos niitä ei ole saatavilla. Ne tuovat kyllä kuorrutteseen hyvän kinuskisen maun ja kaakaojauhe "tummentaa" kakun makua, mutta ilman näitäkin toimii. Ilman kuorrutettakin näistä tulee oikein hyviä, mutta hieman arkisempia.
Laita taatelit ja kuorrutteeseen tulevat macadamiat hyvissä ajoin likoamaan, muita esivalmisteluita ei tarvita.
Puolukat voisi korvata vielä mansikoilla sekä jättää ehkä kanelin+kardemumman pois, niin olisi oikeita kesäjuhla-kakkusia :)

Puolukkakakkuset sitruunaisella kinuskikuorrutteella

Silikonisiin muffinssimuotteihin tehtynä tulee 6 kakkusta

POHJA:

-13 taatelia(liotettuna)
-5dl mantelijauhoa(käytän FitnessFirstin raakaa mantelijauhoa)
-½ avocado
-1 korkillinen vaniljauutetta tai ½-1tl aitoa vaniljajauhetta
-1tl Puhdistamon Suklaapakkaus-jauhetta
-1tl kanelia
-ripaus kardemummaa(maun mukaan)
-1tl hunajaa
-ripaus ruususuolaa
-½dl puolukoita

Liota taateleita muutama tunti(jos käytät kuivattuja). Sekoita kaikki puolukoita ja avokadoa lukuunottamatta monitoimikoneessa hieman murumaiseksi seokseksi. Lisää avokado ja sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa massan tulisi olla hyvin taikinamaista ja tasaista. Kääntele varovasti joukkoon puolukat ja jaa taikina muffinsimuotteihin, tai muihin valitsemiisi muotteihin.
Laita kakkuset pakastimeen jähmettymään ja valmista sillä aikaa kuorrute.

Jos haluat kakkusista hieman kuivempia, kuivata niitä esim. yön yli ja valmista kuorrute aamulla.
Uunissa kuivatus tapahtuu max. 50asteessa uunin alatasolla luukku raollaan, jotta kosteus pääsee poistumaan. Kuivatus syventää makua ja tekee koostumuksesta hieman kypsennetymmän oloisen.

              

KUORRUTE

-3/4dl macadamia(liotettuna)
-½dl kookosöljyä
-½dl mantelimaitoa
-1rkl hunajaa
-1 korkillinen vaniljauutetta
-1rkl lucumaa
-ripaus mesquitea
-puolikkaan sitruunan mehu

Liota pähkinöitä muutama tunti(tai mielellään yön yli). Sulata kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Blendaa kaikki tasaiseksi seokseksi ja laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään, niin kuorrute on helpompi levittää.
Mesquitessa on sen verran vahva maku, että kannattaa laittaa ensin vähän ja lisätä tarpeen mukaan. Se peittää helposti muut maut alleen.Tähän meni ehkä n.3/4 tl, jos sitäkään.



Koristele puolukoilla ja tarjoile!

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Some smoothies, anyone?

Taas tuttua juttua, eli päivä lähti käyntiin taas vihersmoothiella. Aika hedelmä painotteisella tällä kertaa, mutta vihreällä kuitenkin. Yleensä laitan näihin vihreisiin juomiin omenan/päärynän, sitruunaa, avocadoa/banaania tai jotain melonia hedelmäosastolta, mutta tällä kertaa mukaan pääsi myös pari pyöreä poskista persikkaa! Ja hyvä tuli. Oikein luksukseksi smoothie muuttui, kun laitoin nesteeksi kookosvettä veden sijaan. Kookosvesi on aivan huippu nesteyttäjä ja muutenkin juomisen arvoinen juoma, se sisältää paljon mm.kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia, on erittäin elektrolyyttipitoinen  ja on muuten lähes identtinen ihmisen veriplasman kanssa ;)
Aivan huippu palautusjuoma urheilusuorituksen jälkeen, ilman mitään turhia lisäaineita.
Ja on se vaan niiiiin hyvää.

Suosikki kookosvesi, pehmeän makea maku.

Minä olen sitä sorttia, joka kaipaa usein  illalla jotain herkkua iltapalaksi. Koska raakajäätelöt, kakut ym vievät hieman enmmän aikaa ja vaativat esivalmisteluita, päädyn monesti tekemään herkkusmoothien(illalla ei myöskään enää kaipaa piristäviä elementtejä juomaltaan ja itse ainakin koen nämä makean "maitomaiset" smoothiet jotenkin rauhoittaviksi, vaikka toki nekin ovat aikas energiapitoisia). Se voi olla yksinkertaisesti marjoja/banaania+mantelimaitoa maustettuna hunajalla ja vaniljalla. Silloin tällöin myös raakakaakaojauhetta pääsee mukaan, niinkuin tänään, kun korkkasin ensimmäisen Puhdistamon Suklaapakkauksen. Ja täytyy sanoa että toimii!

Kuva Puhdistamon sivuilta.
 Suklaan teossa käytän lähes poikkeuksetta kaakaomassaa(mielestäni toimii paremmin kuin jauhe), mutta mm. juomia varten kaapistani löytyy myös jauhetta. Ennen olen suosinut Big Tree Farmsin kaakaojauhetta, mutta nyt tuli kokeiltua tätä. Suklaapakkaus on siis ennen tunnettu nimellä Rakkaus Pakkaus, mutta jokin aika sitten nimi muuttui ja sisältökin hieman; muistaakseni vaniljan määrää lisättiin ja pakkauskoko muuttui pienemmäksi ja edullisemmaksi. Suklaapakkauksessa kyllä viehättää sen ainesosaluettelo: raakakaakaojauhe, toco, lesitiini, maca, merisuola ja kaakaouute. Wow! Hyvä valinta myös niille, jotka eivät halua ostaa kaikkia noita edellä mainittuja erikseen, jos vaikka tulee tehtyä suklaata vain silloin tällöin :)


Ennen kun päästään resepteihin, on minun tehtävä pieni tunnustus. Nyt ollessani lomalla olin tosiaan viime viikolla vanhempieni luona kyläilemässä ja se johti pienimuotoiseen "väärillä" herkuilla herkutteluun! Leipää, jäätelöä, suklaata, juustoja... Huh. Itse olen jo hyvän aikaa keskittynyt ravitsemaan(!) itseäni oikeilla laatuherkuilla(!), mutta kun oli tarjolla sitä ja tätä, niin kyllä sitä vaan ajautui mässyttämään samaa kuin muutkin. Ja kyllä se vaan  on joskus tärkeämpää syödä yhdessä sitä samaa ruokaa kuin muutkin ja jättää omat ravintokikkailut hetkeski jäähylle. Myös hyvä fiilis on kuitenkin tärkeää terveyden kannalta, ei pelkkä oikea ravinto :) Ja kyllä ne ruoat oikein hyviä olivatkin, kiitos vaan äiti ja iskä!
Sain kuitenkin tuntea nahoissani, tai oikeastaan mahassani, syömisen seuraukset; olin yhden päivän ihan potilaana, kun vatsani meni aivan sekaisin kaikesta ruoasta jota olin syönyt! Pahin oli varmasti se leipä. Muistelen vieläkin kauhulla tuota oloa ja siksipä jaksan taas riemuita entistä enemmän siitä, miten terveellisiä ja niin hyviä herkkuja ja ruokia voi tehdä ilman mitään huonoja oloja!
Ja pikkuhiljaa saa taas puhdisteltua vähän elimistöä noilla viherpirtelöillä, joita nyt varmaan postailenkin aika paljon :D

Greenie                                             

-2 persikkaa
-banaani
-päärynä
-1/4 cantaloupemelonia
-puolikas sitruuna(mehut+hedelmäliha)
-2 kourallista temmenlehtisalaattia
-kourallinen minttua
-10cm pätkä kurkkua
-1rkl ohranorasjauhetta
-1tl ashwagandha
-1tl FSF astragalus
-1tl triphala
-hunajaa
-2-3dl kookosvettä

Surauta smuutiksi! Mintun tilalle sopii hyvin myös sitruunamelissa.


Suklaa-mansikkamaito                       

-n.4dl mantelimaitoa
-2rkl Puhdistamon Suklaapakkausta
-1 banaani
-100g mansikoita
-1tl hunajaa

Valmista ensin yön yli liotetuista manteleista maito: blendaa n. 2 osaa manteleita ja 3 osaa vettä tasaiseksi ja siivilöi, jotta saat mahdollisimman sileää maitoa. Voit hyödyntää jäljelle jääneen massan esim.kräkkereihin, kakkupohjaan tai vaikka välipalapatukoihin. Mantelimaitoa myydään myös valmiina(Alpro Soya), mutta se sisältää sokeria, eikä ole raakaa, eikä kovin tuorettakaan ;)
Itse ostan silloin tällöin riisimaitoa, jos en ole tehnyt valmiiksi mantelimaitoa.
Blendaa sitten kaikki ainekset tasaiseksi juomaksi ja hörpi itsesi uneen!
Btw, jos olet oikein herkka raakakaakaon vaikutuksille, kannattaa jauhe jättää pois jos nautit juoman illalla. Uniaan ei kannata menettää hyvänkään juoman takia ;)

Loppuun vielä lempparimainokseni(ei, en yleensä katsele mainoksia mielenkiinnolla ja pisteytä niitä), tuo kissa on ihan huippu ja musiikki hyvällä tavalla pöljä! :D
Takaan, että tämän jälkeen hymyilyttää!

 
 
Nyt alan suotiutua kohti työhuonetta ja siitä suoraan katsomaan työhuonekavereideni teatteriesitystä, Perturboa(menee tänään viimeistä päivää). Jännää!

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Vihreä aamunavaus.

Aloitan päiväni aina smoothiella, ellen ole sattumoisin kylässä jossain tai jotain muuta erittäin normaalista poikkeavaa olisi tapahtunut. Eli olisin unohtanut käydä kaupassa ja sitä ei kyllä taida tapahtua kuin muutaman kerran vuodessa!
Raakailua aloitellessani söin useimmiten aamulla raakapuuroa, se tuntui tarpeeksi tukevalta totuttelu vaiheessa. Nykyään mikään ei kuitenkaan voita smuden tuomaa kevyttä, mutta super-energistä oloa ja se pitää varsin kylläisenäkin pitkään, sekä vireystason korkealla.

Keväisin tekee perinteisesti mieli keventää ruokavaliotaan(tätähän mussutetaan nyt joka mainoksessa) ja mielessä alkaa pyöriä aikas vihreät jutut, kun luontokin heräilee ja hehkuu kauniin värisenä. Itse olen hörppinyt silti ihmeen paljon marjaisia mantelimaidolla höystettyjä herkkusmuuteja jostain syystä, mutta nyt päätin ryhdistäytyä taas ja juoda ainakin yhden vihersmoothien päivässä! Ei siinä, ettäkö marjaisat versiot olisivat jotenkin epäterveellistä settiä, päinvastoin, mutta vihreillä on voimaakkaamin detoxoiva vaikutus ja, riippuen toki mitä juomaansa laittaa, nesteyttävätkin ne mukavasti.
Eli lets vihersmoothaillaan!

                                         

Keväinen vihersmoothie

-avokado
-omena
-2 kourallista salanovaa ja lollo rossoa
-minttua ja persiljaa kourallinen(minttua enemmän)
-10cm pätkä kurkkua
-1/4 osa cantaloupemelonia
-puolikkaan sitruunan mehut(+kuorta hieman)
-appelsiini
-2cm pätkä inkivääriä
-1rkl ohranorasjauhetta
-1rkl chiaa
-1tl triphalaa
-1tl aswagandhaa
-1tl FSF astragalus
-ripaus ruususuolaa
-ripaus aitoa vaniljaa
-hunajaa maun mukaan.
-2-3dl vettä

Blendaa smuutiksi ja herättele itsesi huippu-energiseksi!
Jos haluat sitruunan kuorta mukaan, käytä ehdottomasti luomua. Jos et löydä luomusitruunoita, niin suosittelen jättämään kuoren pois.
(salaatit, minttu ja cantaloupe eivät ole luomua tässä ohjeessa)
Kuvan smoothie ei muuten ole nyt aamulla tekemäni, vaan käytin vanhaa kuvaa, jossa on lähes samoja raaka-aineita käytetty, kun en saanut nyt otettua kuvaa.

Btw, nythän on mahtava aika alkaa keräillä niitä kaikista tuoreimpia ja ravinteikkaampia vihreitä luonnosta! Nokkosta, voikukanlehteä..vaikka mitä.
Itse en ole vielä hurjan paljon perehtynyt villiyrtteihin, mutta tänä kesänä aion korjata tilanteen, kun tiedossa olisi luultavasti opastustakin aiheesta.
Jaan kaikki saamani tiedot toki heti tänne, katsotaan koska siis tulee villiyrttismoothie-postaus :)

Nyt kipin kapin työhuoneelle, siellä on taas uusia koruja tuloillaan, täytyypä ottaa kuvia ;)
Ja iltapäivällä ehdottomasti ulos, siellä on taas ihana ilma, vaikka onkin hieman viileää! Aurinkoa <3
Heippa!

maanantai 13. toukokuuta 2013

Valkosuklaa-kuningatarkakku.

Olen tällä hetkellä lomalla ja vietin viime viikon vanhempieni luona, joten eilen Äitienpäivänä minulla oli hyvä mahdollisuus tarjoilla äidilleni kakkua!
Mitään perinteistä vehnä-sokeri-kermakakkua en toki halunnut leipoa, vaan kakku koostui miljoonasti terveellisemmistä raaka-aineista. Kakku oli gluteeniton, maidoton ja sokeriton. Uuniltakin se säästyi, paitsi pohja, jota kuivattelin yön yli 50 asteessa. Alkaako kuulosta ihan...raakakakulta? No semmoinenhan se tietenkin oli ja oikein maistuva sellainen!

Mielessäni oli jo pitkään pyörinyt valkosuklainen kakku, jossa olisi kuningatarhilloa. Inspiraatio tähän syntyi kuningatarjäätelöstä, josta pidin ennen kovasti, mutta en ole aikoihin syönyt. Kakku onnistuikin hyvin, vaalean täytteen maku oli jotain valkosuklaan ja vaniljavanukkaan väliltä.
Tästä voisi ihan hyvin siis tehdä jäätelöäkin, jonka päälle sitten lorauttaisi kuningatarhilloa, nam :)

 
 

Valkosuklaa-kuningatarkakku

Kakku tehty 17cm irtopohjavuokaan

Pohja:

10 taatelia
2 dl pekaanipähkinöitä
1dl mantelijauhoa
½dl kaakaovoita(rouheena)

Liota taateleita muutama tunti. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Aja monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja painele irtovuoan pohjalle. Kannattaa laittaa pohjan ja reunan väliin leivinpapera, tämä helpottaa kakun siirtämistä huomattavasti. Jos haluat, kuivat pohjaa kuivurissa tai uunissa max.50asteessa n. yön yli. Voit myös laittaa pohjan pakastimeen jähmettymään.

Valkosuklaa:

3dl macadamiapähkinöitä
1dl(vajaa)kaakaovoita sulatettuna
½dl kookosöljyä sulatettuna
4dl vettä
3rkl chia
½dl hunajaa
2rkl lucumaa
2tl bourbon vaniljaa
1½tl mesquitea
2rkl sitruunanmehua
1rkl lesitiiniä
(1 rkl Puhdistamon suklaariisiproteiinia)

Liota pähkinöitä yön yli, tai vähintään muutamia tunteja. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Blendaa kaikki ainekset sileäksi massaksi.

Kaada noin 2/3 osaa pohjan päälle ja laita pakastimeen jähmettymään.

Valmista sillä välin kuningatarhillo.



Kuningatarhillo:

2½dl vadelmia
1dl(reilu) mustikoita
1rkl hunajaa(tai maun mukaan)
2rkl chia

Itse tein hillon niin, että blendasin marjat tasaiseksi massaksi ja lisäsin jälkeenpäin muutamia hieman soseutettuja marjoja, kun ei jäänyt yhtään sattumia! :D
Suosittelen siis tekemään sen sijaan näin:
Soseuta käsipelillä(haarukka tms) sulaneet marjat ja sekoita huolellisesti joukkoon chia ja hunaja. TAI blendaa puolet ja lisää puolet hieman soseutettuna.
 Hillon ei mielestäni pidä olla täysin sileää, tämä oli, ja muistuttikin enemmän sosetta.

Kaada puolet hillosta hieman jähmettyneen valkosuklaatäytteen päälle ja vie taas pakastimeen jähmettymään.

Kun hillo on tarpeeksi jähmettynyt, lisää päälle loput valkosuklaatäytteestä.

Lopuksi lisää vielä päälimmäiseksi hilloa ja anna maustua jääkaapissa yön yli, tai ainakin muutamia tunteja. Ehdottomasti parasta, kun maut saavat hieman tasottua, eikä heti syötynä!

Koristele kakku haluamallasi tavalla, itse lisäsin mustikoita päälle ja tarjoile kauniista astiasta.

Nautiskele ja tarjoa muillekin :)

torstai 9. toukokuuta 2013

Sekaisin salaateista.


Tähän asti on tullut postailtua lähinnä herkkuohjeita, joten päätimpäs laittaa väliin vähän jotain arkisempaa. Arkisempaa, mutta ei todellakaan tylsää. Nimittäin ihanan salaatin reseptin.

Jotenkin nuo salaatit, raakakeitot sun muut ateriat tuntuvat juurikin niin arkisilta ja itsestään selviltä, että on mietityttänyt kiinnostaako ketään lukea semmoisista. Samalla kuitenkin tajusin, että itse olen vallan innoissani aina kolunnut eri blogeista juuri suolaisia reseptejä! Monesti on kuullut sitä, että raakailu onkin helpompaa aloittaa makeista resepteistä, sillä ne voi toteuttaa niin yksinkertaisesti ja saada vaikka mitä ihanaa aikaan muutamalla eri raaka-aineella. True that, ja sama pätee mielestäni myös ihan siihen ruokapuoleen.

Salaatti on ollut itselleni sitä nopeaa, helppoa ja ravitsevaa arkiruokaa jo ennen kun perehdyin raakaravinnon saloihin. Raakailun myötä salaattikokkailut vain lähtivät ihan uuteen nousuun, kun tuli tutustuttua paljon uusiin raaka-aineisiin. Tai ei niinkään uusiin, mutta semmoisiin joita ei ennen "tajunnut" käyttää. Salaattiinhan voi laittaa melkein mitä vain ja todellakaan siihen ei voi kyllästyä juuri sen muuntelu mahdollisuuksien vuoksi! Kyselin taannoin facebookissa tutuiltani, että minkälaisia salaatteja he tykkäävät tehdä ja siitä syntyikin ihan kiva salaattikeskustelu, jossa moni taisi olla sitä mieltä että salaatti rules ja siihen ei kyllästytä :)



Tammenlehtisalaatti, porkkana, kurkku, tomaatti, paprika, merilevä-sekoitus, raaka oliivi, aurinkokuivattu tomaatti.
Ja tosiaan, kun salaatteja voi tehdä niiiiin monenlaisia, niin voisin listata muutamia suosikki raaka-aineitani ja kuinka niitä voisi sitten yhdistellä:


 Salaattipohja:
-tammenlehti, salanova, lollo rosso, pinaatti, rucola, viinisuolaheinä
-basilika, korianteri, rosmariini, timjami, persilja, tilli
-versot ja idut
-laadukkaat, kylmäpuristetut öljyt
-mausteet; laatusuola, pippuri, kurkuma, tomaattirouhe ym

Kannattaa suosia mahdollisimaan tummia salaattilajikkeita, sillä niissä on eniten lehtivihreää ja ravinnepitoisuus on korkeampi kuin vaaleammissa. Pinaatti on myös hyvä, tosin ei ihan päivittäiseen käyttöön kannata ottaa sen suuren nitraattipitoisuuden vuoksi. Suosi AINA mieluiten luomua, mutta varsinkin ollessasi pinaattiostoksilla.
Salaattipohjaan kuuluvat myös ehdottomasti erilaiset yrtit ja versot+idut. Näillä saa ravinnepitoiduuden nostettua korkeammaksi ja paljon ihania makuyhdistelmiä!
Salaattipohjaan voi hyvin yhdistellä useampiakin lajikkeita kerralla, tulee värikkäämpää, ravinteikkaampaa ja maistuvampaa.
Öljyt ja mausteet eivät ehkä ihan mene salaattipohja-käsitteeseen, mutta ne ovat niin oleellinen osa salaattia, että päätin laittaa ne tähän listaan. Oliiviöljy, hamppuöljy, sesamöljy, avocadoöljy..näitä on niin monia hyviä, kannattaa kokeilla erilaisia. Edellä mainitut ovat ainakin itselläni eniten käytössä. Laadukkaan öljyn tunnistat yleensä tummasta LASIpullosta ja luomumerkinnästä :)
Mausteet ovat kanssa aika tärkeä juttu, ainakin suola ja pippuri. Muita mausteita sitten maun mukaan.

Aina mukana-lisukkeet:
- tomaatti
-kurkku
-paprika
-porkkana
-avokado
-siemenet

Nämä ovat ainakin itselläni aina mukana. Ok, ei nyt aina mene salaatin tekemiset ihan yhden kaavan mukaan, mutta aika perus settiä nämä ovat! :D Porkkana toimii parhaiten raastettuna  tai ohueksi suikaloituna.
 Avokado on sekä makunsa, että hyvien rasvojensa puolesta aivan ehdoton, mielestäni toimii missä ja milloin vain.
Kurkku, tomaatti ja paprika eivät varmaan kaipaa sen kummempia selittelyitä; hyviä salaatin kavereita kaiki kolme.
Siemenet tuovat hyvää purutuntumaa salaattiin ja niissäkin vähän kiinnostaisi se hyvien rasvojen määrä+muut ravinteet.. Kokeile ainakin kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä ja satunnaisesti eri pähkinöitä.


Vaihtelevat-lisukkeet:
-parsakaali, kukkakaali, keräkaali
-hapankaali
-kesäkurpitsa(marinoitu)
-herkkusienet(marinoitu)
-aurinkokuivatut tomaatit(ei öljyyn säilötyt, vaan ne oikeasti kuivat; vaativat liotuksen)
-oliivit(hyvät luomuoliivit tai raakaoliivit)
-fenkoli(marinoituna tai raakana)
-levät(kelp, dulse, nori..mineraalipommeja!)
-tattari
-vihreät linssit
-quinoa ja hirssi
-villi-, musta-, -ja punainen riisi
-kananmunat
-laadukas kala
-raakajuustot

Monesti salaatista tuntuu puuttuvan se tietty ruokaisuus, jos siihen ei lisää mitään yleisesti tukevuutta tuovaa, kuten juustoa, kalaa tai vaikkapa kananmunia. Itse en syö 100% raakaa ravintoa, joten lisään silloin tällöin jotain mainituista salaattiini. Yleensä kuitenkin pyrin tekemään salaatista tuhdin muilla keinoin, jottei olo tulisi niin tukkoiseksi ja turvonneeksi, jollaiseksi se valitettavaksi tuollaisilla elimistöä happamoittavilla raaka-aineilla tulee. Ainakin jos päivittäin semmoisia puputtaa.

Idätetty tattari on loistava lisuke ja myöskin säästynyt kuumentamiselta, eli sopii täysin raakaankiin meininkiin. Hyvät riisit, quinoa ja linssit ovat ihania lisukkeita, vaikkakin vaativat kypsennyksen(idättäminenkin onnistuu, mutta keittäminen on nopeutensa vuoksi omassa keittiössäni useimmiten way to go). Mustassa riisissä on esimerkiksi suuri määrä antioksidantteja ja on sillä myös aivan loistava, hieman pähkinäinen makukin!

Marinoidut kasvikset ovat salaattilisukkeiden aatelia, jos minulta kysytään. Kasvikset saa valmistettua hyvin ilman kypsennystäkin, kun viipaloi ne ohuiksi ja antaa pehmetä uunissa max.50 asteessa(luukku raollaan) muutaman tunnin. Jos omistaisin kuivurin, valmistaisin kasvikset ilman muuta siinä, mutta toistaiseksi kikkaillaan uunin kanssa.
Kasviksille voi sipaista vaikka öljyä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria tai valmistaa mausteisemman marinadin. Sitten vain uuniin tai kuivuriin ja kasvikset pehmenevät mukavasti, jolloin ne tuntuvat enemmän kypsennetyiltä ja maut tulevat eri tavalla esiin, kuin täysin raaoissa kasviksissa.

Monet raakakokkailijat vannovat myös erilaisten kastikkeiden nimeen, niitä löytyykin paljon herkullisia, mutta itse tykkään enemmän lorauttaa laatuöljyä ja mausteita  salaattiini.

Ensimmäinen raaka arkiruoka-resepti olkoon siis alla oleva salaatti, jatkossa aion kyllä kirjoittaa lisää myös ruoka-ohjeita, enkä keskittyä pelkkään herkkuosastoon. Vaikka terveelliset herkut ovatkin aivan ehdoton osa arkea, eikös vaan? ;)



Salaattia marinoitujen kasvisten kera

-kesäkurpitsa(pieni)
-kaksi porkkanaa
-oliiviöljyä
-sitruunamehua
-ruususuolaa ja mustapippuria

Suikaloi porkkanat ja kesäkurpitsa esim. juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Laita kasvikset uunivuokaan ja pyörittele öljyseoksessa. Pehmennä kasviksia max.50 asteisessa uunissa muutama tunti, tai kunnes ne ovat pehmenneet(kannattaa pitää luukkua raollaan, jotta ilma kiertää paremmin ja myös lämpö haihtuu hieman). Jos käytössäsi on kuivuri, niin käytä sitä uunin sijaan.

Valmista hieman ennen kasvisten valmistumista salaatti:

-pari kourallista salanovaa ja tammenlehtisalaattia
-herneenversoja
-basilikaa
-avocado
-paprikaa(laitoin oranssia)
-tomaattia
-kurkkua
-kurpitsan- ja hampunsiemeniä
-loraus hamppuöljyä
-bruchetta mausteseosta <3 ja kurkumaa

Valmista salaatti omalla tyylilläsi ja sekoita joukkoon öljy+mausteet. Lisää päälle marinoidut kasvikset ja siemenet ja syö itsesi iloiseksi!



Herkullisia ja keväisiä salaattihetkiä kaikille!

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Juttua jogurtista.

Jogurtti lienee monille tuttu välipala, jotain pientä ja raikasta aterioiden välissä. Varmasti kaikki kuitenkin nykyään jo tietävät, että kovin fiksua syötävää ei perus jogurtti ole; se sisältää hurjan määrän sokeria,(monille sopimattomia)maitotuotteita sekä liudan lisäaineita. Näillä aineksilla on aika vaikea saavuttaa energistä oloa, vaikka sitähän välipalan juuri pitäisikin tuoda! Verensokeri näistä kyllä kohoaa äkillisesti, ja laskeekin sitten yhtä nopeasti jättäen jälkeensä kaiken lisäksi ärtyisän ja nuutuneen olon. Kiitos vaan valkaistu sokeri. Ja kuten monet muutkin maitotuotteet, myös jogurtti lisää limaneritystä ja aiheuttaa tukkoisuutta hengitysteihin. Tätä listaa voisi jatkaa vielä pidempäänkin, mutta todettakoon vain, että kaupan hyllyiltä löytyvät jogurtit kannattaa vastaisuudessa jättää sinne ja keksiä itselleen parempaa syötävää.

 

Ja sitä parempaa syötäväähän on esimerkiksi pähkinöistä tai siemenistä valmistettu jogurtti! Terveysvaikutukset ovat ihan toista luokkaa, jos vertaillaan pahis-jogurttien kanssa ja vannon että jättää raikkaan ja energisen olon syömisen jälkeen. Ja mikä parasta, tätäkin voi varioida vaikka millä tavalla :)

Pähkinä/siemenjogurtin valmistus on kaiken lisäksi todella helppoa. Yksinkertaisimmillaan se valmistuu liotetuista(ja mahdollisesti idätetyistä) pähkinöistä, vedestä, makeutuksesta ja pienestä happamuudesta, jonka saa helpoiten aikaan sitruunalla tai limellä. Tykkään lisätä joukkoon vielä chiaa, jotta koostumuksesta tulisi "vanukasmaisempi" ja tocoa sen kermaisuuden vuoksi ja monesti sekaan huljahtaa vielä liuta muita ihanuuksia.. Lähtee vähän käsistä aina :D Mutta vieläkin terveellisempää ja paremmin sulavaa jogurttia saa, jos käyttää seassa maitohappobakteeria, jolloin seos oikeasti hapattuu. Kiitos Hyvää blogin puolella oli hiljattain hyvä ohje tämän toteuttamiseksi, sieltä kannattaa kurkata jos mielii vielä hifimpää jogurttia.

Itse olen harrastanut enemmän näitä pika-jogurtteja, sillä yleensähän sitä on saatava sillä hetkellä kun mieli tekee, eli esivalmisteluihin menevä aika on minivoitava. Pähkinät toki pitää liottaa ensin, mutta niitä itselläni yleensä löytyykin käyttövalmiina. Tähän reseptiin olen käyttänyt macadamiapähkinöitä, sillä niiden mieto ja kermainen maku on mielestäni raakakermoissa, jäätelöissä ym. paras. Lisäsin sekaan myös cantaloupemelonia, kun sitä sattui olemaan ja se sopi jogurtin makumaailmaan täydellisesti! Kannattaa testata.
Auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, cashewit, tiikeripähkinät ynnä muut sopivat jogurtin pohjaksi myös erittäin hyvin. Itseasiassa siemeniä kannattaisikin suosia, sillä ne tukkivat kehoa vähemmän kuin pähkinät. Mutta teitpä jogurttisi sitten pähkinöistä tai siemenistä, voit olla varma että se on laadukkaampaa herkkua, kuin kaupan sokeripommit!



Macadamiajogurtti

-kourallinen macadamiapähkinöitä(liotettu yön yli)
(-1 dl cantaloupemelonia)
-1½dl vettä
-1 rkl tocoa
-1 rkl chiaa
-1rkl kookosjauho
-½tl mesquite
-2-3rkl sitruunamehua
½tl bourbon vanilja
(-muutama tippa appelsiiniöljyä)
-1rkl hunajaa
ripaus laatusuolaa(esim ruusu-tai kalaharinsuola)

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja laita jääkaappiin(tai pakastimeen)hetkeksi jos haluat viileätä jogurttia. Mielestäni parasta kylmänä. Nauti esim. marjojen, hedelmien, pähkinöiden tai rusinoiden kera. Kokeile myös lemppari superfoodjauheitasi jogurtin kanssa, minulla oli tällä kertaa acai-jauhetta(lisäsin vielä pari kiiviä sekaan lopuksi).
Raikkaita jogurttihetkiä!