lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kesä tulee jäätelöä syömällä.

Kesä lähestyy, jäätelön kulutus kasvaa. Tai todettakoon, että jäätelöä kuluu itselläni suht reippaasti ympäri vuoden! Ei tietenkään mitä tahansa jätelöä, vaan raakaa sellaista.

Jos raaka jäätelö kuulostaa oudolta, niin selvennetäämpäs asiaa hieman:
Raakajäätelöön ei käytetä jäätelöissä perinteisesti käytettyjä aineksia, kuten sokeria, maitoa/kermaa ja liutaa lisäaineita. Näiden sijaan jäätelö on paljon kivempi valmistaa pähkinämaidoista(tai raakamaidosta), pähkinöistä, kookosöljystä, hunajasta/kookossokerista, aidosta vaniljasta ja chia-siemenistä.
Viime postauksessani kerroinkin jo, että chia tekee jäätelöön hyvän koostumuksen; notkean ja hyvin kasassa pysyvän, saa pyöriteltyä pallojakin kivasti.
Edellä mainituista saa hyvän perus jäätelömassan aikaiseksi, sitten vaan lisäillään marjoja, raakakaakaomassaa, hedelmiä tai minkä makuista nyt milloinkin jäätelöstään haluaa.

Minä halusin tällä kertaa kermaista mansikkajäätelöä, joka on kuin lupaus tulevasta kesästä. Kesä ja mansikat! Hifistelin vielä vähän irish moss-geelillä, mesquitella ja tocolla, mutta tämä resepti toimii kyllä yksinkertaistettunakin hyvin. Käytin macadamiapähkinöitä, sillä ne toimivat mielessäni raw-kermoissa, maidoissa ym parhaiten pehmeän ja kermaisan makunsa vuoksi. Cashewit ovat toinen hyvä vaihtoehto, mutta niiden maku puskee mielestäni helpommin muiden ainesten läpi. Ja vaikka (laadukkaat)cashewit maistuvatkin ihanalta, niin aina sitä makua ei kaipaa dominoimaan muita ;)

Mutta pidemmittä puheitta itse asiaan:

                                   Mansikkajäätelöä macadamiakermalla

 
- 2dl macadamiapähkinöitä
  -2 dl vettä tai pähkinämaitoa
-  150g mansikoita              
- ½ dl tocotrienols              
(- ½ dl irish moss-geeliä)    
- 2 rkl kookosöljyä           
- 3 rkl hunajaa                  
- 1½rkl chia                     
- ½ tl vaniljauutetta         
- ½ tl bourbonvanilja       
- 1 rkl kookosjauho         
- ½ tl mesquite                


Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään muutama tunti. Blendaa kaikki lukuunottamatta mansikoita kuohkeaksi kermaksi. Tarkista maku ja ota hieman kermaa sivuun koristelua varten. Lisää mansikat ja blendaa tasaiseksi. Laita suurehkoon kulhoon pakastimeen ja sekoita huolella muutamia kertoja jäätelön kohmettuessa. Tähän menee noin pari tuntia yleensä. Jäätelön rakenteesta tulee hyvä, kun sen sekoittaa "rikki" välillä, eikä siitä tule kiteistä. Pyöräyttele jäätelö palloiksi ja pursota kaveriksi macadamiakermaa. Koristele esimerkiksi rouhitulla raakakaakaomassalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti