sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Juttua jogurtista.

Jogurtti lienee monille tuttu välipala, jotain pientä ja raikasta aterioiden välissä. Varmasti kaikki kuitenkin nykyään jo tietävät, että kovin fiksua syötävää ei perus jogurtti ole; se sisältää hurjan määrän sokeria,(monille sopimattomia)maitotuotteita sekä liudan lisäaineita. Näillä aineksilla on aika vaikea saavuttaa energistä oloa, vaikka sitähän välipalan juuri pitäisikin tuoda! Verensokeri näistä kyllä kohoaa äkillisesti, ja laskeekin sitten yhtä nopeasti jättäen jälkeensä kaiken lisäksi ärtyisän ja nuutuneen olon. Kiitos vaan valkaistu sokeri. Ja kuten monet muutkin maitotuotteet, myös jogurtti lisää limaneritystä ja aiheuttaa tukkoisuutta hengitysteihin. Tätä listaa voisi jatkaa vielä pidempäänkin, mutta todettakoon vain, että kaupan hyllyiltä löytyvät jogurtit kannattaa vastaisuudessa jättää sinne ja keksiä itselleen parempaa syötävää.

 

Ja sitä parempaa syötäväähän on esimerkiksi pähkinöistä tai siemenistä valmistettu jogurtti! Terveysvaikutukset ovat ihan toista luokkaa, jos vertaillaan pahis-jogurttien kanssa ja vannon että jättää raikkaan ja energisen olon syömisen jälkeen. Ja mikä parasta, tätäkin voi varioida vaikka millä tavalla :)

Pähkinä/siemenjogurtin valmistus on kaiken lisäksi todella helppoa. Yksinkertaisimmillaan se valmistuu liotetuista(ja mahdollisesti idätetyistä) pähkinöistä, vedestä, makeutuksesta ja pienestä happamuudesta, jonka saa helpoiten aikaan sitruunalla tai limellä. Tykkään lisätä joukkoon vielä chiaa, jotta koostumuksesta tulisi "vanukasmaisempi" ja tocoa sen kermaisuuden vuoksi ja monesti sekaan huljahtaa vielä liuta muita ihanuuksia.. Lähtee vähän käsistä aina :D Mutta vieläkin terveellisempää ja paremmin sulavaa jogurttia saa, jos käyttää seassa maitohappobakteeria, jolloin seos oikeasti hapattuu. Kiitos Hyvää blogin puolella oli hiljattain hyvä ohje tämän toteuttamiseksi, sieltä kannattaa kurkata jos mielii vielä hifimpää jogurttia.

Itse olen harrastanut enemmän näitä pika-jogurtteja, sillä yleensähän sitä on saatava sillä hetkellä kun mieli tekee, eli esivalmisteluihin menevä aika on minivoitava. Pähkinät toki pitää liottaa ensin, mutta niitä itselläni yleensä löytyykin käyttövalmiina. Tähän reseptiin olen käyttänyt macadamiapähkinöitä, sillä niiden mieto ja kermainen maku on mielestäni raakakermoissa, jäätelöissä ym. paras. Lisäsin sekaan myös cantaloupemelonia, kun sitä sattui olemaan ja se sopi jogurtin makumaailmaan täydellisesti! Kannattaa testata.
Auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, cashewit, tiikeripähkinät ynnä muut sopivat jogurtin pohjaksi myös erittäin hyvin. Itseasiassa siemeniä kannattaisikin suosia, sillä ne tukkivat kehoa vähemmän kuin pähkinät. Mutta teitpä jogurttisi sitten pähkinöistä tai siemenistä, voit olla varma että se on laadukkaampaa herkkua, kuin kaupan sokeripommit!



Macadamiajogurtti

-kourallinen macadamiapähkinöitä(liotettu yön yli)
(-1 dl cantaloupemelonia)
-1½dl vettä
-1 rkl tocoa
-1 rkl chiaa
-1rkl kookosjauho
-½tl mesquite
-2-3rkl sitruunamehua
½tl bourbon vanilja
(-muutama tippa appelsiiniöljyä)
-1rkl hunajaa
ripaus laatusuolaa(esim ruusu-tai kalaharinsuola)

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja laita jääkaappiin(tai pakastimeen)hetkeksi jos haluat viileätä jogurttia. Mielestäni parasta kylmänä. Nauti esim. marjojen, hedelmien, pähkinöiden tai rusinoiden kera. Kokeile myös lemppari superfoodjauheitasi jogurtin kanssa, minulla oli tällä kertaa acai-jauhetta(lisäsin vielä pari kiiviä sekaan lopuksi).
Raikkaita jogurttihetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti