torstai 19. syyskuuta 2013

Lämmittelyä.

Se o syksy ny! Ihana syksy. Tuuli alkaa olla kirpakan kolea ja vettä sataa. Ikkunaa tekisi mieli pitää vieläkin auki lähes koko päivä, mutta kun sieltä tulee kylmä. Patteriinkin piti vääntää jo vähän lämpöä. Pikkuhiljaa kehokin alkaa kaivata lämmitystä ja flunssakauden lähestyessä immuniteettia on hyvä vahvistaa ravinnon avulla.
Monelle varmaan pakurikääpä onkin jo tuttu juttu, onhan se valittu tämän vuoden rohdoskasviksikin, jee! Ja vähän aika sitten sitä sai myydä vain uuselintarvikkeena, heh. Pakurista on helppo valmistaa teetä, jonka juomiseen on montakin syytä:

- pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, eli se tasapainottaa elimistön toimintaa
  (pitkälläkään aikavälillä ei ole havaittu sivuvaikutuksia)
- pakurin ORAC-luku on >50,000. ORAC-luvulla kuvataan antioksidanttista tehoa
  (vrt. mustikka 4700, punaviini 3600 jne)
- parantaa vastustuskykyä
- sisältää yli 200 fytoravinnetta
- parantaa ruoansulatusta

Suomen pakuriguru Jaakko Halmetojalla on monia hyviä kirjoituksia aiheesta, ilmestynyt myös kirjana, suosittelen lämpimästi lukemaan jos kiinnostaa tutustua tähän kääpään paremmin(viittaan siis pakuriin, en Halmetojaan).
Pakuriteetä on hyvä nauttia vuoden ympäri, mutta varsinkin kylmänä vuodenaikana se tulee tarpeeseen. Helpointa on hankkia pakurikääpää valmiina jauheena, jota sitten keitellään vedessä.
Itse annan yleensä teen hautua miedolla lämmöllä jauhetta useamman tunnin, mutta myös pikaisempi 15-30min keittäminenkin riittää. Pakurin mausteeksi sopii esimerkiksi vanilja, lakritsinjuuri, kaneli(ceylon), krdemumma, inkivääri, ruusujuuri, hunaja ja jos pidät tulisesta, niin myös chili tai cayennepippuri.
Pähkinämaitoon ja raakakaakaojauheeseen yhdistämällä pakuriteestä saa taiottua ihanaa kaakaota. Kaakaota tehdessäni maustan teen vain vaniljalla ja hunajalla, sillä en pidä mausteisesta kaakaosta, mutta jos itse pidät, niin kokeile ihmeessä! Suklaaseenhan sopii kaikki edellä mainitut mausteet, jos ne vain sopivat omaan makuun.

C-vitamiini tehostaa pakurin vaikutusta, joten tällä kertaa teen joukkoon pääsi myös punaherukoita ja puolukoita. Lopputuloksena on ihanan lämmittävä ja mehumainen juoma. Viime talvena valmistinkin monesti pakuri-glögiä, jolloin lisäsin teehen mustaherukkamehua ja glögiin sopivia mausteita, kuten Sonnentorin piparkakkumauste. Toi-mii.

Punaisten marjojen pakurijuoma

- n. 5-7dl vettä
- 1-2tl pakurikääpäjauhetta(riippuen kuinka vahvaa haluat, yleensä n.1tl puolta litraa kohti)
- 1½dl punaherukoita ja puolukoita
- 2-3cm pala inkivääriä
- 1tl ruusujuurijauhetta
- 2 kanelitankoa(ceylon)
- lakritsinjuurijauhetta
- aitoa vaniljajauhetta
- kurkumaa
- hunajaa

Hauduta kaikkia aineksia hunajaa lukuunottamatta miedolla lämmöllä usempi tunti, tai 15-30min suuremmalla lämmöllä. Marjat voi lisätä joukkoon vähän myöhemmin ja niiden rakenne kannattaa survoa rikki, jotta tee maustuu paremmin. Siivilöi valmis tee ja mausta hunajalla(hunajaa ei kannata kuumentaa, jotta sen vaikuttavat aineet eivät katoa).

Sano heihei kylmälle ololle ja tunne kuinka vastustuskykysi kasvaa!

3 kommenttia:

  1. Pakuria onkin meillä nyt hörpitty syysflunssien torjuntaan. Hyviä maustamisvinkkejä annoit. nuo kirpeät marjatkin kuulostavat oikein hyvältä ja peittävältä lisältä pakurijuomaan, itse kun en pakurin ominaismausta niin tykkää.
    Lisäsin muuten blogisi omalle listalleni, toivottavasti et pahastu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, marjoista saa ihan uuden ulottuvuuden pakurin makumaailmaan :)Tulee vähän jopa nostalginen olo, lapsenahan sitä tuli kuuma mehua hörpittyä!
      En pahastu, päinvastoin, mukavaa jos blogini on päässyt listallesi :)

      Poista
    2. Liityinkin heti blogisi lukijaksi, ihania reseptejä! Välillä sitä missaa paljon hyviä blogeja, mutta onneksi useimmat tulevat kuitenkin jossain käänteessä vastaan, niin kun tämäkin :)

      Poista