maanantai 20. toukokuuta 2013

Puolukkakakkuset.

Eilen tuli yhtäkkiä hirmuinen hinku tehdä jotain helppoja leipomuksia. Ei ollut pähkinöitä valmiiksi likoamassa, mutta onneksi jääkaapistani löytyy aina mantelijauhoa ja taateleita! Kun sieltä löytyi vielä puolukoitakin, niin syntyi idea puolukkakakkusista. Ensin meinasin tehdä "perus" mausteista kuivakakkua, raakana toki, mutta ajatus kirpakoista puolukoista taikinan seassa kiinnosti sen verran, että kokeilla piti. Ja kun puolukan kanssa kinuskiset asiat sopii yhteen paremmin kuin hyvin, niin pakkohan niille oli myös sellainen kuorrute kehitellä :D



Nämä kakkuset sopivat syötäväksi pienen pakastimessa/jääkaapissa jähmettymisen jälkeen(n. ½-1h), jos haluat päästä nopeasti herkuttelemaan, mutta parasta mielestäni pienen kuivattelun jälkeen(uunissa tai kuivurissa). Tällöin pääset kakkuihin käsiksi n.8 tunnin kuluttua.

Kahta lukuunottamatta nämä kakkuset pääsivät vanhempieni maisteltavaksi ja olivat kuulemma erittäin hyviä. Olen kyllä samaa mieltä ;)

Tässä on myös kesän juhlia ajatellen kiva ohje, jos haluaa yllättää vieraansa raakaleivoksilla. Nämä tekee nopeasti ja helposti, ja kaikki raaka-aineet ovat helposti hankittavissa. Mesquiten, lucuman ja kaakaojauheen voi jättää pois, jos niitä ei ole saatavilla. Ne tuovat kyllä kuorrutteseen hyvän kinuskisen maun ja kaakaojauhe "tummentaa" kakun makua, mutta ilman näitäkin toimii. Ilman kuorrutettakin näistä tulee oikein hyviä, mutta hieman arkisempia.
Laita taatelit ja kuorrutteeseen tulevat macadamiat hyvissä ajoin likoamaan, muita esivalmisteluita ei tarvita.
Puolukat voisi korvata vielä mansikoilla sekä jättää ehkä kanelin+kardemumman pois, niin olisi oikeita kesäjuhla-kakkusia :)

Puolukkakakkuset sitruunaisella kinuskikuorrutteella

Silikonisiin muffinssimuotteihin tehtynä tulee 6 kakkusta

POHJA:

-13 taatelia(liotettuna)
-5dl mantelijauhoa(käytän FitnessFirstin raakaa mantelijauhoa)
-½ avocado
-1 korkillinen vaniljauutetta tai ½-1tl aitoa vaniljajauhetta
-1tl Puhdistamon Suklaapakkaus-jauhetta
-1tl kanelia
-ripaus kardemummaa(maun mukaan)
-1tl hunajaa
-ripaus ruususuolaa
-½dl puolukoita

Liota taateleita muutama tunti(jos käytät kuivattuja). Sekoita kaikki puolukoita ja avokadoa lukuunottamatta monitoimikoneessa hieman murumaiseksi seokseksi. Lisää avokado ja sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa massan tulisi olla hyvin taikinamaista ja tasaista. Kääntele varovasti joukkoon puolukat ja jaa taikina muffinsimuotteihin, tai muihin valitsemiisi muotteihin.
Laita kakkuset pakastimeen jähmettymään ja valmista sillä aikaa kuorrute.

Jos haluat kakkusista hieman kuivempia, kuivata niitä esim. yön yli ja valmista kuorrute aamulla.
Uunissa kuivatus tapahtuu max. 50asteessa uunin alatasolla luukku raollaan, jotta kosteus pääsee poistumaan. Kuivatus syventää makua ja tekee koostumuksesta hieman kypsennetymmän oloisen.

              

KUORRUTE

-3/4dl macadamia(liotettuna)
-½dl kookosöljyä
-½dl mantelimaitoa
-1rkl hunajaa
-1 korkillinen vaniljauutetta
-1rkl lucumaa
-ripaus mesquitea
-puolikkaan sitruunan mehu

Liota pähkinöitä muutama tunti(tai mielellään yön yli). Sulata kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Blendaa kaikki tasaiseksi seokseksi ja laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään, niin kuorrute on helpompi levittää.
Mesquitessa on sen verran vahva maku, että kannattaa laittaa ensin vähän ja lisätä tarpeen mukaan. Se peittää helposti muut maut alleen.Tähän meni ehkä n.3/4 tl, jos sitäkään.



Koristele puolukoilla ja tarjoile!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti