torstai 24. lokakuuta 2013

Spelttimannapuuro.

Toissa viikonloppuna järjestettyjen I love Me- messujen tarjonta oli aivan mahtava! Varsinkin terveyspuolella meininki oli huippu: asiantuntevia näytteilleasettajia, innostuneita messuvierailijoita, uusia tuotteita, maistiaisia, luentoja.. Ja kerrassaan hauskoja tyyppejä! Jos terveyteen liittyvät asiat ovat vielä jonkun mielestä tylsän oloisia, niin suosittelen vierailemaan seuraavilla ko. messuilla tai muussa vastaavanlaisessa tapahtumassa ;)
Vierailin itse lähinnä jo itselleni tuttujen merkkien osastoilla(mm. FSF, Puhdistamo, Foodin oli uudempi tuttavuus ym ym) ja ostelin aika perus juttuja, mm. suklaa-tarpeita, Madaran kosmetiikkaa, MSM-jauhetta.. Olisin voinut kyllä törsätä loputtomasti rahaa, mutta onneksi sitä oli niin vähän etten voinut, heh!
Uudeksi tuttavuudeksi muodostuivat Birkkalan spelttituotteet. Olen käyttänyt muutaman kerran spelttijauhoja leivonnassa ja tykännyt kovasti, mutta en tiennytkään manna spelttijauhojen olemassa olosta. Ostin paketin ja olen kyllä erittäin tyytyväinen ostokseeni. Puuroa tulee nykyään harvemmin tehtyä(silloin tällöin riisipuuroa), sillä en käytä viljatuotteita. Kuitenkin varsinkin syys -ja talviaikaan ajatus lempeästä puurosta lämmittää mieltä sen verran, että sitä on välillä pakko saada.
Spelttituotteita. Birkkalan tilan osastolla oli mukavia tyyppejä, kiitos heille esittelystä!
Mannapuuro on erittäin helppo tehdä spelttijauhoista, keittelyyn menee vain n.15 minuuttia. Oletin tähän menevän paljon enemmän aikaa, joten nopea valmistuminen oli positiivinen yllätys!
Maustoin puuron suolan lisäksi vaniljalla ja olen syönyt sitä sekä luomu kirnuvoin, että vadelmahillon kanssa.
 Vadelmahillon valmistin yksinkertaisesti(ilman blenderiä) soseuttamalla vadelmia chiasiementen kera ja lisäämällä makeutukseksi hunajaa. Yksinkertaista ja herkkua. En kyllä tiedä voiko sitä ihan hilloksi kutsua, sen verran rujon näköistä sotkua siitä tuli..

Pikainen spelttimannapuuro

muunnelma paketin mukana tulleesta ohjeesta

- 5dl mantelimaitoa(tai muuta pähkinämaitoa/kaura -tai riisimaitoa)
- 1dl Birkkalan mannaspelttijauhoja
- n. ½tl laatusuolaa
- n.½tl aitoa vaniljajauhetta

Sekoita jauhot kylmään maitoon. Kuumenna seosta hämmentäen kunnes se sakenee. Hauduta puuroa vielä muutama minuutti. Mausta puuro suolalla ja vaniljalla. Puuron sekaan sopii hyvin marjat, hedelmät, kuivahedelmät, pähkinät ja siemenet.
 
Suora lainaus Birkkalan tilan sivuilta:
'Speltti (Triticum spelta) on noin 9000 vuotta vanha kasvi, yksi vanhimmista ihmisen viljelykseensä ottamista viljoista. Spelttiä voi käyttää kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon. Se antaa leivonnaisiin ja ruokiin pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen maun. Ravinto-ominaisuuksista merkittävin on speltin runsas proteiinipitoisuus. Täysjyväspeltti sisältää myös runsaasti kuitua. Australiassa tehdyn tutkimuksen mukaan speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit), jotka osalla ihmisistä voivat aiheuttaa syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Tutkijat esittivät että speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilöt pystyvät syömään spelttiä ilman turvotus- ja kipu-oireita.' 
 
Onko kukaan lukijoista innostunut kokeilemaan spelttiä? Reseptejä jakoon vaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti