tiistai 10. syyskuuta 2013

Helpotusta arkeen, syömällä.

Kyselin viimeksi minkälaisia reseptejä kaipailette ja sainkin heti pyynnön kehitellä jotain helppoa ja terveellistä. Semmoista, jota kokkailua kaihtava valmistaisi vaivatta vaikkapa töihin evääksi.
Ajattelin postailla enemmänkin tähän kategoriaan sopivia syömisiä, mutta kun itsekin pyrin arkisin suoriutumaan perus-kokkailuista helpolla, niin ensimmäinen resepti tuleekin jo tänään!

 
Kuvassa näkyvä annos on hyvinkin tyypillistä syötävää omalla lautasellani; yhdistelmä raakaa ja kypsennettyä sekä runsaasti jotain vihreää. Musta riisi on quinoan ohella yleisin valintani, sen ihanan pähkinäisen maun ja terveellisyyden vuoksi. Musta riisi sisältää huikean määrän antioksidantteja, E-vitamiineja, kuitua ja mineraaleja.

Lehtikaali on ollut melkosen hehkutuksen kohteena, eikä suotta. Mukavan purutuntuman ja vahvan makunsa vuoksi sopii mielestäni hyvin salaattipediksi ja tietenkin smoothieihin ym. Lehtikaalisipsit taisivatkin olla viime vuonna avocadopastan lisäksi melkoinen hitti blogeissakin!

Lehtikaali sisältää mm. seuraavia:

- A- ja C-vitamiineja
- B6-vitamiinia(tukee hermostoa ja immuunijärjestelmän toimintaa)
- kalsiumia(kaksi kertaa enemmän kuin maidossa)
- rautaa(enemmän kuin naudanlihassa)
- kuitua
- proteiineja(~39%)
- karoteiineja

Tomaattikastike valmistuu blenderin avulla niin nopeasti ja helposti, että se on oikea arkiruokien kunkku. Tavallisten tomaattien lisäksi kastikkeeseen tulee aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka tekevät kastikkeesta täyteläisen. Vaikka kastike onkin raakaa, se ei tunnu raakaravintoon tottumattomankaan mielestä ikävältä ja kylmältä ruoalta. Blenderissä pyöriessään kastike lämpenee hieman ja kun se vielä yhdistetään riisiin, on annos lämmittävä ja helposti lähestyttävä.

Kastike valmistuu käden käänteessä, samaan tapaan kuin smoothie. Ei tarvitse, paistaa, haudutella uunissa ym, vain blendata. Aurinkokuivatut tomaatit vaativat muutaman tunnin liotuksen, mutta pidemmästäkään ajasta ei ole haittaa, joten voit laittaa ne hyvissä ajoin likoamaan, sillon kuin ehdit.Arjen kiireiden kanssa painiville tai muuten vain aikaa vievää kokkailua karttaville ehdottaisinkin seuraavaa:
Keitä musta riisi edellisenä iltana, ellet ehdi aamulla tehdä tätä.
Riisin keittäminen kestää n. 45min, jonka aikana ehdit tehdä vaikka mitä muuta, sillä itsestäänhän se siellä porisee. Tomaattikastikkeen valmistamiseen menee n.10min, joten sen voit tehdä samalla ja aikaa jää silti vielä muuhunkin. Sitten vain annosta eväsrasiaan ja toiseen rasiaan suosittelisin pakkaamaan sitä lehtikaalia. Tämän jälkeen voitkin taputtaa itseäsi olalle; terveellinen ateria valmistettu vaivattomasti ja nopeasti, eikä ole tarvetta hakea kaupasta kiireessä niitä huonompia vaihtoehtoja, jee!

Mustaa riisiä tomaattikastikkeella

Tomaattikastike

 2 annosta

-3 tomaattia
-6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja(ei öljyyn säilöttyjä, vaan  esim. näitä)
-1rkl hunajaa
-muutama basilikan lehti, maun mukaan
-laatusuolaa
-mustapippuria
-paprikajauhetta
-ripaus sitruunan mehua
(-oreganoa)
(loraus oliiviöljyä)

Laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan hyvissä ajoin. Blendaa kaikki ainekset kastikkeeksi. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan mausteita tai hunajaa(joka pyöristää maun sopivan pehmeäksi). Blenderin kannattaa antaa hurista jonkun aikaa, jolloin kastike hieman lämpenee.

Musta riisi

-1 osa riisiä
-2 osaa vettä
-ripaus laatusuolaa

Lisää riisi ja suola kiehuvaan veteen ja keitä n. 40min(pakkauksen ohjeen mukaisesti). En laittanut tarkkaa määrää, mutta n.1,5dl riisiä pitäisi olla sopiva määrä kahteen annokseen.
Hyvää luomulaatuista mustaa riisiä löytyy esimerkiksi Makrobiokselta.
Mustan riisin lisäksi suositeltavia lisukkeita on mm. quinoa, villi -tai punainen riisi,mustariisinuudelit(Soba-King),tattari tai höyrytetyt kasvikset(joiden valmistamiseen menee toki enemmän aikaa).

Tarjoile lehtikaalipediltä tai mieleisesi lisukkeen kera.
Lisää helppoja, nopeita ja terveellisiä reseptejä siis tulossa, kiitos toiveesta! Toiveita ja kommentteja saa laittaa lisää, mielelläni otan niitä vastaan. Kommenttiboxin lisäksi viestit tulevat perille osoitteeseen jenniname@gmail.com .

2 kommenttia:

  1. Jes! Loistavaa, täytyy kokeilla. Olin jo unohanut mustan riisin. Hyvähyvä, kannatti mankua reseptiä.

    VastaaPoista