torstai 9. toukokuuta 2013

Sekaisin salaateista.


Tähän asti on tullut postailtua lähinnä herkkuohjeita, joten päätimpäs laittaa väliin vähän jotain arkisempaa. Arkisempaa, mutta ei todellakaan tylsää. Nimittäin ihanan salaatin reseptin.

Jotenkin nuo salaatit, raakakeitot sun muut ateriat tuntuvat juurikin niin arkisilta ja itsestään selviltä, että on mietityttänyt kiinnostaako ketään lukea semmoisista. Samalla kuitenkin tajusin, että itse olen vallan innoissani aina kolunnut eri blogeista juuri suolaisia reseptejä! Monesti on kuullut sitä, että raakailu onkin helpompaa aloittaa makeista resepteistä, sillä ne voi toteuttaa niin yksinkertaisesti ja saada vaikka mitä ihanaa aikaan muutamalla eri raaka-aineella. True that, ja sama pätee mielestäni myös ihan siihen ruokapuoleen.

Salaatti on ollut itselleni sitä nopeaa, helppoa ja ravitsevaa arkiruokaa jo ennen kun perehdyin raakaravinnon saloihin. Raakailun myötä salaattikokkailut vain lähtivät ihan uuteen nousuun, kun tuli tutustuttua paljon uusiin raaka-aineisiin. Tai ei niinkään uusiin, mutta semmoisiin joita ei ennen "tajunnut" käyttää. Salaattiinhan voi laittaa melkein mitä vain ja todellakaan siihen ei voi kyllästyä juuri sen muuntelu mahdollisuuksien vuoksi! Kyselin taannoin facebookissa tutuiltani, että minkälaisia salaatteja he tykkäävät tehdä ja siitä syntyikin ihan kiva salaattikeskustelu, jossa moni taisi olla sitä mieltä että salaatti rules ja siihen ei kyllästytä :)



Tammenlehtisalaatti, porkkana, kurkku, tomaatti, paprika, merilevä-sekoitus, raaka oliivi, aurinkokuivattu tomaatti.
Ja tosiaan, kun salaatteja voi tehdä niiiiin monenlaisia, niin voisin listata muutamia suosikki raaka-aineitani ja kuinka niitä voisi sitten yhdistellä:


 Salaattipohja:
-tammenlehti, salanova, lollo rosso, pinaatti, rucola, viinisuolaheinä
-basilika, korianteri, rosmariini, timjami, persilja, tilli
-versot ja idut
-laadukkaat, kylmäpuristetut öljyt
-mausteet; laatusuola, pippuri, kurkuma, tomaattirouhe ym

Kannattaa suosia mahdollisimaan tummia salaattilajikkeita, sillä niissä on eniten lehtivihreää ja ravinnepitoisuus on korkeampi kuin vaaleammissa. Pinaatti on myös hyvä, tosin ei ihan päivittäiseen käyttöön kannata ottaa sen suuren nitraattipitoisuuden vuoksi. Suosi AINA mieluiten luomua, mutta varsinkin ollessasi pinaattiostoksilla.
Salaattipohjaan kuuluvat myös ehdottomasti erilaiset yrtit ja versot+idut. Näillä saa ravinnepitoiduuden nostettua korkeammaksi ja paljon ihania makuyhdistelmiä!
Salaattipohjaan voi hyvin yhdistellä useampiakin lajikkeita kerralla, tulee värikkäämpää, ravinteikkaampaa ja maistuvampaa.
Öljyt ja mausteet eivät ehkä ihan mene salaattipohja-käsitteeseen, mutta ne ovat niin oleellinen osa salaattia, että päätin laittaa ne tähän listaan. Oliiviöljy, hamppuöljy, sesamöljy, avocadoöljy..näitä on niin monia hyviä, kannattaa kokeilla erilaisia. Edellä mainitut ovat ainakin itselläni eniten käytössä. Laadukkaan öljyn tunnistat yleensä tummasta LASIpullosta ja luomumerkinnästä :)
Mausteet ovat kanssa aika tärkeä juttu, ainakin suola ja pippuri. Muita mausteita sitten maun mukaan.

Aina mukana-lisukkeet:
- tomaatti
-kurkku
-paprika
-porkkana
-avokado
-siemenet

Nämä ovat ainakin itselläni aina mukana. Ok, ei nyt aina mene salaatin tekemiset ihan yhden kaavan mukaan, mutta aika perus settiä nämä ovat! :D Porkkana toimii parhaiten raastettuna  tai ohueksi suikaloituna.
 Avokado on sekä makunsa, että hyvien rasvojensa puolesta aivan ehdoton, mielestäni toimii missä ja milloin vain.
Kurkku, tomaatti ja paprika eivät varmaan kaipaa sen kummempia selittelyitä; hyviä salaatin kavereita kaiki kolme.
Siemenet tuovat hyvää purutuntumaa salaattiin ja niissäkin vähän kiinnostaisi se hyvien rasvojen määrä+muut ravinteet.. Kokeile ainakin kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä ja satunnaisesti eri pähkinöitä.


Vaihtelevat-lisukkeet:
-parsakaali, kukkakaali, keräkaali
-hapankaali
-kesäkurpitsa(marinoitu)
-herkkusienet(marinoitu)
-aurinkokuivatut tomaatit(ei öljyyn säilötyt, vaan ne oikeasti kuivat; vaativat liotuksen)
-oliivit(hyvät luomuoliivit tai raakaoliivit)
-fenkoli(marinoituna tai raakana)
-levät(kelp, dulse, nori..mineraalipommeja!)
-tattari
-vihreät linssit
-quinoa ja hirssi
-villi-, musta-, -ja punainen riisi
-kananmunat
-laadukas kala
-raakajuustot

Monesti salaatista tuntuu puuttuvan se tietty ruokaisuus, jos siihen ei lisää mitään yleisesti tukevuutta tuovaa, kuten juustoa, kalaa tai vaikkapa kananmunia. Itse en syö 100% raakaa ravintoa, joten lisään silloin tällöin jotain mainituista salaattiini. Yleensä kuitenkin pyrin tekemään salaatista tuhdin muilla keinoin, jottei olo tulisi niin tukkoiseksi ja turvonneeksi, jollaiseksi se valitettavaksi tuollaisilla elimistöä happamoittavilla raaka-aineilla tulee. Ainakin jos päivittäin semmoisia puputtaa.

Idätetty tattari on loistava lisuke ja myöskin säästynyt kuumentamiselta, eli sopii täysin raakaankiin meininkiin. Hyvät riisit, quinoa ja linssit ovat ihania lisukkeita, vaikkakin vaativat kypsennyksen(idättäminenkin onnistuu, mutta keittäminen on nopeutensa vuoksi omassa keittiössäni useimmiten way to go). Mustassa riisissä on esimerkiksi suuri määrä antioksidantteja ja on sillä myös aivan loistava, hieman pähkinäinen makukin!

Marinoidut kasvikset ovat salaattilisukkeiden aatelia, jos minulta kysytään. Kasvikset saa valmistettua hyvin ilman kypsennystäkin, kun viipaloi ne ohuiksi ja antaa pehmetä uunissa max.50 asteessa(luukku raollaan) muutaman tunnin. Jos omistaisin kuivurin, valmistaisin kasvikset ilman muuta siinä, mutta toistaiseksi kikkaillaan uunin kanssa.
Kasviksille voi sipaista vaikka öljyä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria tai valmistaa mausteisemman marinadin. Sitten vain uuniin tai kuivuriin ja kasvikset pehmenevät mukavasti, jolloin ne tuntuvat enemmän kypsennetyiltä ja maut tulevat eri tavalla esiin, kuin täysin raaoissa kasviksissa.

Monet raakakokkailijat vannovat myös erilaisten kastikkeiden nimeen, niitä löytyykin paljon herkullisia, mutta itse tykkään enemmän lorauttaa laatuöljyä ja mausteita  salaattiini.

Ensimmäinen raaka arkiruoka-resepti olkoon siis alla oleva salaatti, jatkossa aion kyllä kirjoittaa lisää myös ruoka-ohjeita, enkä keskittyä pelkkään herkkuosastoon. Vaikka terveelliset herkut ovatkin aivan ehdoton osa arkea, eikös vaan? ;)



Salaattia marinoitujen kasvisten kera

-kesäkurpitsa(pieni)
-kaksi porkkanaa
-oliiviöljyä
-sitruunamehua
-ruususuolaa ja mustapippuria

Suikaloi porkkanat ja kesäkurpitsa esim. juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Laita kasvikset uunivuokaan ja pyörittele öljyseoksessa. Pehmennä kasviksia max.50 asteisessa uunissa muutama tunti, tai kunnes ne ovat pehmenneet(kannattaa pitää luukkua raollaan, jotta ilma kiertää paremmin ja myös lämpö haihtuu hieman). Jos käytössäsi on kuivuri, niin käytä sitä uunin sijaan.

Valmista hieman ennen kasvisten valmistumista salaatti:

-pari kourallista salanovaa ja tammenlehtisalaattia
-herneenversoja
-basilikaa
-avocado
-paprikaa(laitoin oranssia)
-tomaattia
-kurkkua
-kurpitsan- ja hampunsiemeniä
-loraus hamppuöljyä
-bruchetta mausteseosta <3 ja kurkumaa

Valmista salaatti omalla tyylilläsi ja sekoita joukkoon öljy+mausteet. Lisää päälle marinoidut kasvikset ja siemenet ja syö itsesi iloiseksi!



Herkullisia ja keväisiä salaattihetkiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti